top of page

Dechové cvičení

Dech je nejlepší prášek na uklidnění, který existuje. Máme ho vždy po ruce, má nulové vedlejší účinky a zabírá okamžitě. Ukážu vám jednoduchou meditaci založenou na práci s dechem. Osobně nemám slovo meditace úplně ráda, zavání mi duchovnem, ezoterikou, nutností odejít na šest let do pouště či kláštera a něčím nesmírně vážným a hlubokým. Mám ale moc ráda tuto techniku. Zabere chviličku, je jednoduchá a okamžitě přinese (malé) zklidnění a úlevu od všeho kolem. Na chvíli se soustředíte na svůj dech, na chvíli jste teď a tady, jenom vy. To jediné a nejdůležitější.

Pohodlně se posaďte. Pokud sedíte v křesle nebo na židli, nemusíte se opírat, zkuste sedět tak, abyste měli záda rovně, krk a hlavu vyváženou uprostřed, ramena uvolněná. Vlastně můžete i stát. Důležité je být v poloze, ve které chvíli vydržíte, aniž by vám bylo nepohodlně.

Soustřeďte se na svůj dech. Sledujte vzduch, jak prochází nosem, plní vám plíce a zase odchází. Všimněte si, jestli dokážete cítit rozdíl v teplotě vzduchu, který vchází dovnitř a vychází ven. Jak jej vaše tělo ohřívá. Nezkoušejte svůj dech ovládat, dýchejte tak, jak dýcháte. Jen ho sledujte.

Začněte své nádechy počítat. Počítejte je vždy do sedmi. "Jedna.... výdech...dvě...výdech ........... sedm...výdech...jedna...výdech..." Když se spletete, nebo zapomenete, vůbec to nevadí. Začněte počítat znovu od jedné.

Pokud vám na mysl přijde nějaká myšlenka, odžeňte ji. Na něco jste si vzpomněli, něco si uvědomili, něco důležitého se vám dere do vědomí, nechte to teď být. Představte si myšlenky jako heliem nafouknuté balónky, které můžete snadno odfouknout nebo odpinknout jinam. Na chvíli věnujte svůj čas a pozornost jen sami sobě. Svému dechu. Všechno ostatní můžete nechat na později, až vstanete.

Dělejte to tak dlouho, jak to jde. A přes den tolikrát, kolikrát chcete. To je meditace.

Doporučené
Nejnovější
Archiv
Klíčová slova
Přidejte se
  • LinkedIn Social Icon
  • Facebook Social Icon
bottom of page