top of page

Jak zvládat... těžká období

Jedna z nejúžasnějších věcí, které můžete udělat, pokud bojujete s úzkostnými stavy, je aktivně proti nim bojovat. Třeba tím, že si vyrobíte kufřík poslední záchrany. KPZ. Kápézetku vymyslel Jaroslav Foglar jako koncept malé krabičky obsahující drobnosti, které mohou majiteli pomoci ve svízelných situacích.

V kufříku poslední záchrany pro lidi, kteří se trápí, ovšem nenajdete zápalky, spínací špendlík ani provázek. Bude obsahovat dovednosti, strategie a nástroje, které se dají použít, když se objeví starosti, obavy a jejich fyziologické projevy. Nezbytnosti pro svízelné situace běžného života.

Kufřík pro naléhavé situace

Mohl být jen pomyslný. Uděláte ale mnohem lépe, když si pořídíte nějaký skutečný, hmatatelný. Nemusí to být zrovna značkový kufr z krokodýlí kůže, postačí obyčejná krabice od bot. Bude to hmatatelné místo, kam můžete sáhnout pro útěchu, když vám není dobře. Vybavit si jej musíte sami.

Co do takového kufříku patří?

Cokoli, co vám někdy pomohlo cítit se lépe. Co už máte osvědčené. Ze všeho nejdřív si vytvořte seznam takových věcí. Nahoře v něm mějte to, co vám zvlášť pomáhá. Neuvádějte do něj žádnou sebepoškozující aktivitu. Na seznamu mohou být obrazy, které vám dělají radost, příjemné vůně, hudba nebo různé konejšivé zvuky, pohyb, který vám dělá radost, jídlo, které máte rádi, něco (nebo někdo?), co je příjemné na dotek, oblíbená aktivita...

  • Svůj seznam uložte do kufříku.

  • Pak k němu do kufříku přidejte také všechno ze seznamu, co se tam uložit dá. Fotky vašich milovaných lidí kamínek z místa, kde se cítíte dobře, oblíbené cédéčko, nahrávka nějaké meditace, knížka, co máte rádi, citát, motlitba, tabulka čokolády...

  • Pořiďte si deník. Nemusíte do něj psát každý den, co jste měli k snídani. Používejte ho k úlevě od stresu a k uvolnění úzkosti. Pište do něj, trhejte a mačkejte, podělte se o své myšlenky, nebo jej nechte tajný. Kreslete si do něj, čmárejte. Prostě jen dostaňte své myšlenky a pocity ven, nenechávejte je v sobě.

  • Hudba toho dokáže udělat hodně. Podtrhne atmosféru, vyplaví emoce, dokáže nás roztančit nebo rozesmutnit. Vytvořte si několik playlistů hudby, která vám pomáhá. Své nejoblíbenější písničky, konejšivou hudbu, něco, co vám dodá energii a zvedne náladu, hudbu, při které si popláčete... Nahrajte si je na flashku, nebo vypalte na cédéčko. Rozhodně patří do kufříku, v případě potřeby pak jen vyberete to správné cédéčko.

  • V krizi velmi dobře fungují jednoduchá dechová cvičení, pro zkušenější z vás relaxace. Vložte do kufříku přepis nebo nahrávku něčeho jednoduchého, co můžete použít, podobně jako je uvedeno v rámečku.

  • Jen o málo složitější pak je jednoduchá vizualizace. Zkuste svou mysl na chvíli odklonit od všeho, co na ni teď nepříjemně doléhá, tím, že si v představě najdete obraz něčeho bezpečného a uklidňujícího. Vodní hladina, vrcholek hory, kvetoucí louka, oblaka... Inspirujte se třeba na stránkách calm.com Vystřihněte si obrázek takového místa jako připomenutí toho, na co se můžete soustředit.

  • Uložte do kufříku telefonní čísla lidí, na které se můžete spolehnout. Mějte je v záloze pro případ krize. Mezitím můžete těmto lidem poděkovat za to, že se dostali do vašeho kufříku a dát jim vědět, jak moc jsou pro vás důležití.

  • Sepište svůj seznam úspěchů a věcí, za které jste vděční. To, co ve vašem životě funguje. Co děláte dobře. Co je dobré ve světě kolem vás. Tuším, že se vám na jazyk dere argument, že na svůj seznam nemáte co napsat. Že máte dojem, že ve vašem životě šlo do háje úplně všechno. Zastavte se. Zkuste to. Seznam vděčnosti totiž dokáže jeden velký zázrak. Obrátí naši pozornost, změní vnímání. Místo zaměření se na věci, které by se mohly pokazit, což v těle i v mysli zvyšuje úzkost, dovolte hezkým myšlenkám a dobrým pocitům, ať odvedou svou práci.

  • Dali byste si do kufříku ještě něco dalšího? Podělte se s námi.

 

Mnoho lidí ucítí změnu už v okamžiku, kdy si svůj kufřík pořídí a začnou jej plnit. Úzkost se sníží, nálada změní, cítí se lépe. Je to proto, že se cítí vyzbrojeni. Mají nástroje a jsou připraveni se svým krizím postavit.

Terapeuti, kteří pracují s podobnými technikami jako je Kufřík poslední záchrany, se ve svých pozorováních shodují na tom, že se člověku vede mnohem lépe a zažívá méně krizí, pokud věci z kufříku často používá. Špatné pocity bývají často spojeny se skutečností, že člověk nijak nenapomáhá zlepšení svého stavu.

 

Zdroj: Wikipedie

Luise Reddemann: Léčivá síla imaginace

Laurie Leinwand: Skills and Strategies to Add to Your Anxiety Toolbox. Goodtherapy.org

Vlaďka Botlíková: Dýchání a dechová cvičení. Cviky pro zdravi.

Doporučené
Nejnovější
Archiv
Klíčová slova
Přidejte se
  • LinkedIn Social Icon
  • Facebook Social Icon
bottom of page